Drodzy Sarmaci,
Szanowne Sarmatki,w dniu dzisiejszym
zostałem powołany przez Jego Książęcą Mość na urząd Prefekta Generalnego, w związku z brakiem poparcia Sejmu dla kandydatury Jaśnie Wielmożnego Alberta markiza Delimi-Liderskiego. Chciałbym podziękować Księciu za obdarzenie mojej skromnej osoby zaufaniem, jakie z całą pewnością jest niezbędne do powierzenia tak ważnej funkcji.
Stanowisko Prefekta Generalnego przez bardzo długi czas było dla mnie stanowiskiem - z punktu widzenia osoby nie tylko spoza tego środowiska, ale i Sarmacji w ogóle - nie tyle trudnym, co wymagającym. Osoba, której powierzono takie stanowisko, musi monitorować sytuację w Księstwie praktycznie codziennie, stale dbając o to, by jakość życia w Sarmacji była na "odpowiednim" poziomie. To nie jest praca dla każdego.
Przychodzi jednak czas, kiedy trzeba samemu podjąć to wyzwanie, nauczyć się czegoś nowego, czego nie mieliśmy okazji robić wcześniej. Ja, poza pełnieniem przez niewielki okres czasu funkcji Prefekta, nie zajmowałem się tą dziedziną sarmackiego życia "na co dzień". Tym trudniej więc mi będzie oswoić się z tym, jak to wszystko działa "od środka". Będę jednak dokładać wszelkich starań, by działać sprawnie, odpowiedzialnie i mądrze - i taką chciałbym widzieć Prefekturę zawsze. Nawet jeśli mi się nie uda, to przynajmniej będę wiedzieć, gdzie popełniłem błąd.
Liczę na owocną współpracę z Jego Książęcą Mością i każdym obywatelem sarmackim.
Z spraw bieżących: niedługo zostanie ogłoszony nabór do Prefektury. Będę poszukiwać 1-2 prefektów, którzy będą doglądać tego, co dzieje się w prowincjach, które swoich prefektów jeszcze nie mają, a w razie braku potrzeby powoływania jakiegokolwiek prefekta prowincjonalnego - działać w centrali. Szczegóły niebawem.
I to na razie tyle w tym początkowym oświadczeniu. Jestem otwarty na propozycje i pytania w kwestii działań oraz modelu działania Prefektury Generalnej, zachęcam do ich zadawania poprzez Pocztę Konną, kanał IRC #sarmacja oraz inne środki komunikacji.
Serdecznie pozdrawiam,
(—) Orjon baronet von Thorn-Surma,
Prefekt Generalny.