Joahim-von-R wrote:A jaką macie?
Kardaczek wrote:Herbatka po turecku?
Po turecku, po irlandzku, rooibos, czerwona, biała... Do wyboru, do koloru! Na te upały polecam szczególnie mrożoną.
Zombiakov wrote:Czy ma Pan jakieś sugestie co powinno się zmienić technicznie w Dzienniku Praw ?
Technicznie - brakuje mi wyroków TK w Dzienniku Praw. Orzecznictwo jest bardzo istotnym elementem sądownictwa i warto zebrać je w jedno miejsce, skatalogować, opisać.
Zombiakov wrote:Czy całościowo system prawny Księstwa jest mniej więcej ok czy też mając możliwość tworzyć od początku ułożyłby to inaczej ?
Jest na pewno bardzo rozwinięty, przez co zagmatwany. Często bywa tak, że podobne regulacje rozproszone są po kilku aktach prawnych. Przykładem może być choćby odrębność ustawy o finansach publicznych, ustawy o inicjatywach użytecznych społecznie, rozporządzenia o wynagrodzeniach, rozporządzenia o PPS, rozporządzenia o wsparciu dla inicjatyw sportowych... Nie widzę potrzeby dla dzielenia tego na aż tyle aktów. Spokojnie można zredukować ich ilość.
Nieco niezrozumiałe jest dla mnie również istnienie uchwał, jak uchwały NIA czy RM. Poza uchwałami Sejmu - wydaje mi się, że pozostałe kwestie spokojnie mogłyby być regulowane w drodze rozporządzeń.
Zombiakov wrote:Jak według Pana umowy stowarzyszeniowe zazębiają się z resztą prawa ?
To bardzo obszerny i kłopotliwy temat, który miał być przedmiotem mojego doktoratu (miał, bo ostatecznie podjąłem decyzję o napisaniu pracy dotyczącej praw i wolności konstytucyjnych, ale mam zamiar do kwestii prawa państw stowarzyszonych w swojej pracy naukowej wrócić).
Przepisy państw stowarzyszonych mogą pozostawać w sprzeczności z przepisami prawa sarmackiego, co przy wspólnym systemie sądownictwa prowadzi do skomplikowanych kolizji, których rozwiązanie nie jest oczywiste i nie ogranicza się do zastosowania którejś z reguł kolizyjnych.