Nie ma znamion przestępstwa. Jeżeli tak to komuś wadzi to NIA może oznaczyć to konto narracyjne i nawet nie zliczać jego postów do aktywności systemowej.Prokrustes wrote: Proponowałbym oznaczenie takiego profilu jakoś przez NIA jako "konto fabularne" czy coś. I na forum też by mogło mieć taką grupę. No chyba, że PG i TK z urzędu zajmą się tą sprawą i stwierdzą, że tak po prostu nie można.
Informacja
- Joanna Izabela
Re: Informacja
(-)Joanna Izabela
Królowa Teutonii
Królowa Teutonii
- Prokrustes
Prawo prawem ale osobiście czuję, że to jest sytuacje bezprecedensowa i bardziej by wymagała ustawowego doprecyzowania niż SOBOS.
A jak będę miał czas to sam sobie drugą postać stworzę
A jak będę miał czas to sam sobie drugą postać stworzę

Diuk Prokrust Zombiakov
Grabarz Koronny
Posłaniec Starych Bogów
... bo śmierć to nie koniec ...
Grabarz Koronny
Posłaniec Starych Bogów
- Jego Nieaktywność
O nie, znowu biurokracja!Prawo prawem ale osobiście czuję, że to jest sytuacje bezprecedensowa i bardziej by wymagała ustawowego doprecyzowania niż SOBOS.
Jego Nieaktywna Mość, Emeryt Koronny
(—) Wicehrabia Severin von Verwaltung-Rentner
Były biurokrata, naczelny eskapista, ocean chimeryczności, ostoja niezdecydowania, fundament nihilizmu
(—) Wicehrabia Severin von Verwaltung-Rentner
Były biurokrata, naczelny eskapista, ocean chimeryczności, ostoja niezdecydowania, fundament nihilizmu
- Guedes de Lima
- Gadu-Gadu: 6400192
Według mnie, jeżeli takowe konta mają być/ są legalne i akceptowalne to powinny być wyróżniane. Ja np. obawiam się, że w sytuacji "cichej" akceptacji tej praktyki możemy zaraz w Sclavinii mieć kilkanaście fikcyjnych kobiet ze Stowarzyszeia "Nova", które będą "generować" aktywność...Joanna Izabela wrote:Nie ma znamion przestępstwa. Jeżeli tak to komuś wadzi to NIA może oznaczyć to konto narracyjne i nawet nie zliczać jego postów do aktywności systemowej.Prokrustes wrote: Proponowałbym oznaczenie takiego profilu jakoś przez NIA jako "konto fabularne" czy coś. I na forum też by mogło mieć taką grupę. No chyba, że PG i TK z urzędu zajmą się tą sprawą i stwierdzą, że tak po prostu nie można.
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk
Właściciel Unicorn Media Corporation

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk
Właściciel Unicorn Media Corporation

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
-
- Gadu-Gadu: 0
Zawsze można złożyć wniosek o ustalenie powszechnie obowiązującej wykładni prawa w tej materii. Art.11 §3 wymienia uprawione do tego podmioty.Prokrustes wrote: No chyba, że PG i TK z urzędu zajmą się tą sprawą i stwierdzą, że tak po prostu nie można.

Członek Grodziskowej Fundacji Praw Człowieka,
Książę Słowacji,
Czy któryś z zainteresowanych podmiotów będzie składał wniosek o wykładnię? Uważam, że to będzie z korzyścią dla samej Pomysłodawczyni – będzie jasność sytuacji prawnej i w przypadku pozytywnego rozpatrzenia, trudniej będzie o uwagi, że tak to nie można i że ktoś odnosi jakieś korzyści.
- Karolina Aleksandra
Marszałek Dworu JKM Andrzeja Fryderyka
- Brunon Krasnodębski
Z tym że tutaj nie ma żadnych wątpliwości w przedmiocie wykładni. Znamiona są dość jasne - albo osiągnięcie korzyści majątkowej, albo wprowadzenie w błąd innych osób lub organu władzy. Tutaj Juliette nie realizuje znamion i nie popełnia czynu zabronionego, a nigdzie indziej niż w k.s. kwestia multikont uregulowana nie jest. Juliette działa w granicach prawa, jej zachowanie nie jest bezprawne.
I tutaj kolejna rzecz - stosowanie ustawy karnej na terytorium Baridasu. Uważam, że sarmacki k.s. nie ma tam w obecnym porządku prawnym zastosowania - odsyłam do mojego doktoratu. Można zastanowić się, czy tworzenie dodatkowe konta nie ma miejsca na terytorium Sarmacji, ale tak jak pisałem wyżej, te rozważania i tak są bezprzedmiotowe, bo Juliette nie wypełniła znamion typu czynu zabronionego.
I tutaj kolejna rzecz - stosowanie ustawy karnej na terytorium Baridasu. Uważam, że sarmacki k.s. nie ma tam w obecnym porządku prawnym zastosowania - odsyłam do mojego doktoratu. Można zastanowić się, czy tworzenie dodatkowe konta nie ma miejsca na terytorium Sarmacji, ale tak jak pisałem wyżej, te rozważania i tak są bezprzedmiotowe, bo Juliette nie wypełniła znamion typu czynu zabronionego.
/-/ dr net. Brunon Krasnodębski
Wicemarszałek Sejmu
Prorektor Akademii Neksjalistycznej
Dyrektor Instytutu Prawa Akademii Neksjalistycznej
Prezes Oak Entertainment
Wicemarszałek Sejmu
Prorektor Akademii Neksjalistycznej
Dyrektor Instytutu Prawa Akademii Neksjalistycznej
Prezes Oak Entertainment
- Prokrustes
Temat jest tak grząski, że wykładnia TK wiele nie zmieni.Karolina wrote:Czy któryś z zainteresowanych podmiotów będzie składał wniosek o wykładnię? Uważam, że to będzie z korzyścią dla samej Pomysłodawczyni – będzie jasność sytuacji prawnej i w przypadku pozytywnego rozpatrzenia, trudniej będzie o uwagi, że tak to nie można i że ktoś odnosi jakieś korzyści.
Mnie bardziej interesowałby sondaż SOBOS co ludzie myślą o "kontach fabularnych".
Ważniejsze od "znamion czynu" jest to jak to wpisuje się w formułę Księstwa.
Diuk Prokrust Zombiakov
Grabarz Koronny
Posłaniec Starych Bogów
Grabarz Koronny
Posłaniec Starych Bogów
Nie no, bez jaj. Przecież symulujemy państwo. Założę sobie 20 kont fabularnych i zagłosuję nimi na siebie w wyborach? Przecież to destabilizuje co najmniej polityczne pole naszej zabawy. Przecież multikonta są ścigane i tępione od lat. To jest obchodzenie prawa.
Henryk ex-ciast. Leszczyński
I właśnie dlatego dobrze by było mieć oficjalną wykładnię prawną od organu uprawnionego do tego rodzaju wykładni ;)
- Karolina Aleksandra
Marszałek Dworu JKM Andrzeja Fryderyka