Wasza Książęca Mość!
Wysoka Izbo!
Rozpoczynam zapowiedzianą już przeze mnie debatę na temat tytułów honorowych.
Nie będę ukrywał, że chodzi mi przede wszystkim o tytuły nadawane przez władze samorządowe.
Wysoka Izbo!
Rozpoczynam zapowiedzianą już przeze mnie debatę na temat tytułów honorowych.
Nie będę ukrywał, że chodzi mi przede wszystkim o tytuły nadawane przez władze samorządowe.
Chciałbym, abyśmy wspólnie wypracowali projekt Ustawy, który w rozsądnym zakresie ułatwi prowincjom tworzenie i nadawanie własnych tytułów. Na pewno wymaga to nowelizacji art. 42 konstytucji [Kompetencje prowincji] - ust. 1:
Prowincja ma prawo do:
7. ustanawiania własnych symboli, odznaczeń i tytułów honorowych,
Samowolę prowincji w zakresie ustanawiania własnych tytułów mogłaby ograniczać odpowiednia ustawa, gdyż art. 42 ust. 2 mówi:
Ustawa może normować korzystanie przez prowincję z praw, o których mowa w ust. 1.
Należy jednak zwrócić uwagę na kompetencje Księcia Sarmacji w tym zakresie:
Art. 11. [Tytuły, lenna i herby]
ust. 2. Książę zezwala na posługiwanie się tytułami honorowymi i herbami innych mikronacji, prowincji oraz przynależnymi małżonkom arystokratów lub szlachciców. Zezwolenie może zostać udzielone również w drodze umowy międzynarodowej.
ust. 3. Szczegóły określa rozporządzenie Księcia.
Musimy więc rozstrzygnąć, które kwestie powinny absolutnie pozostać w rękach Księcia, a co możemy na stałe uregulować ustawowo.
Ja proponuję model, w którym Książę Sarmacji wydawałby jednorazową zgodę na wejście w życie prawa lokalnego, które ustanawia nowe (lub modyfikuje istniejące) tytuły honorowe.
Ponadto nadawanie przez władze samorządowe tytułów, których realne znaczenie mogłoby sugerować, że są one równe lub wyższe od sarmackich tytułów arystokratycznych, wymagałoby każdorazowej zgody Księcia (mniej więcej tak, jak ma to miejsce obecnie).
Natomiast tytuły absolutnie nie kolidujące z sarmacką hierarchią, jak np. te istniejące we wczesnej Marchii Teutońskiej (http://prawo.sarmacja.org/akt,116.html) mogłoby być nadawane przez władze samorządowe swobodnie (oczywiście po zatwierdzeniu przez Księcia prawa lokalnego, które tytuły te ustanowiło).
Można również rozważyć, czy organem zatwierdzającym lokalną tytulaturę nie mógłby być Senat KS.
Czekam na opinię szanownych senatorów. Liczę, że uda nam się wypracować wspólne stanowisko i stworzyć projekt Ustawy o lokalnych tytułach honorowych, który mógłbym przedstawić Sejmowi.
____________________________________________________________________________________________________
/-/ Krzysztof St. M. diuk Kwazi, Marszałek Senatu