Przepraszam, że odpowiadam tak późno, ale niestety tak się złożyło, że po koronacji mam trochę pilnych spraw do załatwienia, które zabierają mi dość dużo czasu.
To wyjaśnienie w zasadzie należy się wszystkim Baridajczykom. Obiecuję, że za tydzień wrócę do poprzedniej aktywności.
Jeśli chodzi o zmiany w prawie i proponowany przeze mnie kierunek polityki to według mnie w obecnej chwili najważniejszy jest wzrost aktywności i tu muszę dodać, że bardzo cieszy mnie fakt, iż w czasie gdy moja aktywność w Baridasie na chwilę osłabła to dzięki narracji gospodarczej prowadzonej z wielkim zaangażowaniem przez
Alfreda Fabiana hrabiego von Tehen-Dżek nadal utrzymuje się na dość wysokim jak na te czasy poziomie. Przy okazji dodam, że właśnie
powołałem hrabiego na urząd Skarbnika.
Poza tym jeśli chodzi o kierunek zmian w królestwie to jak na razie monarchia uzyskała większe poparcie niż republika, a ja planuję model dwuwładzy opartej na urzędzie Króla i Wicekróla.
Król według mnie powinien bardziej skupić si e na polityce zewnętrznej, a Wicekról na polityce wewnątrz Baridasu. Tu dodam, że między mną, a byłym Konsulem Sclavinni
zostały przeprowadzone rozmowy, które miały zaowocować szerszą współpracą polityczno-gospodarczą i podpisaniem umowy w tej sprawie, ale niestety
Sławetnego Andronika pochłonął real, a jak widzę jako p.o Konsula pojawił się
Marceli hrabia z Ossolińskich Bordoński.Głównym celem politycznym pozostają negocjacje traktatu Sarmacja-Baridas, który po zrzeczeniu sie przez poprzedniego Księcia korona Baridasu wymaga nowych regulacji.
Jeśli chodzi o ten cytat:
Hohenzollern wrote: Pewne zmiany legislacyjne które wprowadzono budzą mój niepokój. Zwłaszcza te dotyczące tzw Patriotycznej Rady Ocalenia Narodowego Dziedzictwa Królestwa Baridasu , trudno mi dobrze zinterpretować te przepisy. Ponieważ nie trudno zauważyć że próbowano przemodelować Radę Królestwa ciało ustawodawcze w organ opiniotwórczy.
Na chwilę obecna mogę dodać, że Rada jaka pamięta JO przestała funkcjonować gdyż nie było płynności obrad tj, nie reagował przewodniczący, ani wiceprzewodniczący, a do tego brakowało kworum.
Obecnie obywatelem może być jedynie aktywny mieszkaniec Baridasu, a nie osoba, która loguje się raz na 30 dni mając prawo do głosowania.
Obecna sytuacja Baridasie wyglada tak, że z powodów braków kadrowych większość aktywnych Baridajczyków pełni po kilka kluczowych urzędów w centrali i w Baridasie, co nie jest łatwe.
Obecnie możne i mojej aktywności nie widać, bo nie piszę zbyt wielu postów, ale to nie znaczy, że nie pracuję. Zostały jako tako rozliczone przeze mnie uroczystości rocznicowe, a czekamy na nadania zgodnie z wnioskami, które przekazałem oraz na drugi znaczek. W dniu 4 grudnia przekazałem dyspozycje wypłat i podatków dla Podskarbiego oraz po przygotowaniu wstępnym drożeniu reformy KGB, którą prowadzę z jej Komendantem dalej proadzone będzie lokowanie jednostek oraz wprowadzenie stopni i symboli. To na razie tyle, a ja mam nadzieje na dalszą spółpracę ze Sclavinią, a możne nawet z Teutonią, bo wzajemne relacje pomiędzy mną, a Królowa ostatnio się trochę poprawiły.
Jeśli JO ma chęci do szerszej aktywności to jestem otarty na różne propozycje.