Składam na ręce Waszej Królewskiej Mości wniosek o utworzenie Lokalnego Okręgu Administracyjnego — Palatynatu Lichtensteinu, który składałby się z nadanych mi przez JKW Tomasza Ivona Hugona lenn — Hrabstwa Abvienolheimu i Baronii Tselebormu.
Na czele Palatynatu stałby, co oczywiste, Palatyn. Nie rządziłby jednak sam. Obok Palatyna istniałby również Lihtenštánthing, w skład którego wchodziliby wszyscy członkowie Rodu von Lichtenstein, którzy zamieszkują Królestwo i posiadają na jej terenie lenno i którzy zechcieliby przyłączyć do Palatynatu.
Poniżej przedstawiam proponowany Statut.
Ja, Vladimir ik Lihtenštán, sarmacki diuk Abvienolheimu i wicehrabia Tselebormu, baronet Królestwa Nowej Teutonii w trosce o powierzone mi prawem lennym ziemie kreuję na mocy praw Królestwa Teutonii jedną, niepodzielną dziedzinę – Palatynat Lichtensteinu.
Art. 1. [Definicje]
- Palatynat Lichtensteinu (dalej: Palatynat) to Lokalny Okręg Administracyjny.
- Palatyn Lichtensteinu (dalej Palatyn) to zarządca Lokalnego Okręgu Administracyjnego.
Art. 2. [Granice Palatynatu]
- W skład Palatynatu wchodzą ziemie Hrabstwa Abvienolheimu i Baronii Tselebormu.
- Hrabstwo Abvienolheimu obejmuje terytoria położone na północ od Zielnyboru i Jeziora Lokan: miasteczko Abvienolheim, oraz okręg o średnicy 40 km wokół miasteczka.
- Baronia Tselebormu obejmuje cytadelę i osadę Tseleborm na środkowym odcinku granicy baridajsko-teutońskiej.
- Terytorium Palatynatu może ulec powiększeniu o ziemie lenne znajdujące się na terytorium Królestwa Teutonii i należące do członków Rodu von Lichtenstein za ich zgodą.
Art. 3. [Palatyn]
- Palatyn jest zarządcą Palatynatu.
- Pierwszym Palatynem zostaje Vladimir ik Lihtenštán.
- Palatynowi przynależą godności: Wielkiego Przeora Slavii i Arcybiskupa Królestwa, Miecza Jakobowego na Wschodzie, Arcykanclerza Loardii i Teutonii.
Art. 4. [Sejm Lichtensteinu – Lihtenštánthing]
- W skład Sejmu Lichtensteinu (teu. Lihtenštánthingu) wchodzą członkowie Rodu von Lichtenstein, którzy przyłączyli swoje lenna do Palatynatu.
- Lihtenštánthingu udziela Palatynowi wiążących opinii we wszystkich kwestiach administracyjnych.
Art. 5. [Opróżnienie Stolca Palatyńskiego i sukcesja]
- Palatyn wyznacza swojego następcę spośród członków Rodu von Lichtenstein.
- Palatyn pełni swój urząd do chwili: (1) ustąpienia ze Stolca Palatyńskiego przez jawną publikację aktu ustąpienia, (2) śmierci.
- Opróżnienie Stolca Palatyńskiego stwierdza Lihtenštánthing lub w przypadku jego braku – Król Teutonii.
- Jeśli Palatyn nie wyznaczy następcy, zarząd nad Palatynatem przechodzi na najstarszego członka Rodu von Lichtenstein zamieszkującego Królestwo Teutonii.
- Jeśli Królestwo Teutonii nie zamieszkuje żaden członek Rodu von Lichtenstein, Palatyna wyznacza Król Teutonii lub rozwiązuje Palatynat.
Art. 6. [Zastępca Palatyna]
- Palatyn powołuje i odwołuje w jawnym obwieszczeniu swojego zastępcę wypełniającego w całości lub częściowo obowiązki zarządcy.
- Obwieszczenie musi zawierać określenie zakresu scedowanych obowiązków.
- Zastępcy Palatyna wypełniającego częściowo obowiązki zarządy przynależy tytuł Kanclerza Palatynatu.
- Zastępcy Palatyna wypełniającego w całości obowiązki zarządcy przynależy tytuł Regenta Palatynatu.
Art. 7. [Przepisy końcowe]
- Statut nadaje Palatyn za zgodą Króla Teutonii.
- Zmian w Statucie dokonać może tylko Lihtenštánthing.
- Zmiana Statutu jest prawomocna po jej akceptacji przez Króla Teutonii.
Jestem gotów odpowiedzieć na każde pytania i rozwiać każdą wątpliwość. Jestem również otwarty na sugestie zmian.