Eldorat, dnia 23 maja 2018 r.
J A Ś N I E O Ś W I E C O N Y
Laurencjusz diuk Ma Hi at Atera
Minister Spraw Wewnętrznych
Księstwa Sarmacji
Laurencjusz diuk Ma Hi at Atera
Minister Spraw Wewnętrznych
Księstwa Sarmacji
Jaśnie Oświecony Panie Ministrze!
Z przykrością zapoznałem się ze stanowiskiem Pana Ministra odnośnie do braku planów emisji znaczka z okazji rocznicy powstania dzielnicy Starosarmacji — El Distrito de Tropicana. Stwierdził Pan Minister, że „nie chciałby powielać tego schematu, jeśli inne podmioty również zechciałyby w ramach uczczenia pamięci, rocznicy lub innego podobnego powodu emitować znaczki co roku”.
Proszę, by Pan Minister zważył na rzecz następującą: co roku ponawiamy emisje z okazji rocznic Księstwa Sarmacji, Królestwa Baridasu oraz trzech (a wkrótce czterech) prowincji. Jego Książęcej Mości Tomaszowi Ivonowi Hugonowi poświęcono, w ten czy inny sposób, łącznie dziesięć emisji, Jego Książęcej Mości Robertowi Fryderykowi — już dwie. Z okazji v-Mundialu, acz nieregularnie, miały miejsce cztery emisje. Dwie emisje miały miejsce z okazji Dnia Pamięci Narodowej. Rok temu wyemitowano znaczek z okazji 15. rocznicy Książęcych Sił Zbrojnych i prawdopodobnie nie był on jedynym w tej serii. Większej liczby serii nie sprawdzałem — dość powiedzieć, że wielokrotne emisje poświęcone tym samym podmiotom, osobom, instytucjom czy wydarzeniom są zupełną normą w Poczcie Baridajskiej i, jak dotąd, nie spotkałem się z głosami krytyki co do faktu ich istnienia.
W planie emisji znaczków na czerwiec 2018 roku przewidziano, jak do tej pory, trzy emisje: „Márivar — Eslimar” (3 czerwca), „Rocznica Powstania Akademii Sclavińskiej” (9 czerwca) oraz „Gidena — Zamek Momerie” (16 czerwca). Prawdopodobnie trafnie przewiduję, że będzie miała również emisja z okazji 16. rocznicy Baridasu, co oznacza, że na ogółem cztery czerwcowe emisje, aż trzy będą poświęcone Królestwu Baridasu, a jeden Konsulatowi Sclavinii.
Mając powyższe na uwadze, uprzejmie proszę Pana Ministra o ponowne rozważenie decyzji w przedmiocie planu emisji znaczków na najbliższe tygodnie.
Łączę wyrazy szacunku,