Kwazi wrote:Czy JKW wyobraża sobie, że akt nadania tytułu przez władze samorządowe ma wyglądać w ten sposób: […]
Nie. Pisałem wcześniej, że wystarczy książęca proklamacja, w której JKM wyrazi zgodę na ustanowienie tytułu honorowego oraz posługiwanie się nim przez osoby, którym zostanie on nadany.
Kwazi wrote:Ale na chłodno powstaje pytanie: czy mój tytuł jest w ogóle tytułem honorowym prowincji? Jeśli tak, to dlaczego?
Dlatego, że nie jest tytułem honorowym Sarmacji? :-)
Kwazi wrote:Przyjmując interpretację Konstytucji JKW Helwetyka, w tej chwili mamy do czynienia z modelem, w którym prowincja jest tym dobrym, który na jakiejś enigmatycznej podstawie nadaje tytuł honorowy, a Książę Sarmacji tym złym, który nie pozwala się owym tytułem posługiwać.
Dlatego, jak na wstępie.
Kwazi wrote:Ta ustawa jest potrzebna!
Nie, nie jest. Jedyne, czego — ewentualnie — potrzebujemy, to doprecyzowanie art. 11 ust. 2 Konstytucji. Na przykład, w następujący sposób:
Książę zezwala i wycofuje zgodę na ustanowienie tytułu honorowego prowincji. Książę zezwala i wycofuje zgodę na posługiwanie się tytułem honorowym lub herbem innej mikronacji albo przynależnym małżonkowi arystokraty lub szlachcica. Zezwolenie może zostać udzielone również w drodze umowy międzynarodowej.
Już dość nauchwalaliśmy przegadanych ustaw…