Orjon wrote:Co trzeba byłoby zrobić? Po prostu określić, jakie przyjmujemy standardy przy tworzeniu map, i skoordynować działania, o czym wspomniał Kanclerz.
Też. Przydałaby się burz mózgów w której każdy zainteresowany by wypisał czego oczekuje to tym projekcie i co według niego należy ustalić. Z resztą nic nie stoi na przeszkodzie żeby się tym dzielić tutaj...
1. Podstawowy zestaw standardów jak powinna wyglądać mapa - wydaje mi się, że podręcznik KIK jest ok. Chociaż np. jak wziąłem RGB do robienia siatki kartograficznej to wyszedł mi jakiś fioletowy (chyba błąd). Ale ogólnie dokument fajny. Można by pewnie określić się czy bierzemy takie reguły - ewentualnie forkować się i w oparciu o niego tworzyć własny.
2. Potwierdzenie, że obowiązująca Konwencja ... jest obowiązująca. By mieć pewność że każdy jest świadom przebiegu południków/równoleżników, równości między minutą a kilometrem...
3. Jako, że do tej pory mało kto się przejmował współrzędnymi to widzę potrzebę, żeby na podstawie mapy świata określić współrzędne Sarmackich miast i być może innych charakterystycznych punktów (cycków wystających tu i ówdzie). I bez dalszej dyskusji je powszechnie zaakceptować tak, że każdy przyszły kartograf będzie się do nich stosował lub świadomie tworzył mapę poglądową a nie zgodną ze standardem.
4. Nie mam bladego pojęcia jak powinno się ustandaryzować rzeczy takie jak przebieg nabrzeża czy rzek. Tego bym się chciał dowiedzieć. Rzecz jasna można wyznaczyć "n" punktów ale z tego wyjdzie krzywa łamana. Więc albo bardzo dużo tych punktów (współrzędnych) albo krzywe breziera oparte o sąsiadujace punkty.... ? Czy jakoś inaczej ?
5. Więc bardziej ogólne pytanie jakie największe przybliżenie chcemy uzyskać ? Robiąc Tropicanę zacząłem w corelu od 1mm podziałki = 1 stopień = 1 km. Ale żeby mapa posłużyła jako teren wielkiego otwartego świata "gry gospodarczej" to o wiele za mało.
6. Nazwy nazwami - one są najmniejszym problemem. Najpierw trzeba mieć gdzie je zaznaczać.
7. Jaki wielki zamysł miał diuk Czuguł-Chan ?
8. Jakie dane chcemy w dłuższej perspektywie pokazać: zasoby naturalne, faune, flore, hipsometria, tektonika, drogowe, administracyjne, topografia, demografia