Drogie Sarmatki i Drodzy Sarmaci.
Drodzy Obywatele.

Drodzy Obywatele.
1. Zarządziłem wybory do Sejmu. Głosowanie rozpocznie się w piątek 10 listopada i będzie trwało do niedzieli 12 listopada br., do godziny 21.00. Postanowienie w sprawie zarządzenia wyborów zawiera spis obywateli, którym przysługuje czynne prawo wyborcze (prawo do wybierania), wraz z wyszczególnionymi (przez podkreślenie) aktywnymi obywatelami i głosami ważonymi oraz bierne prawo wyborcze (prawo wybieralności).
2. Termin zgłaszania list wyborczych i kandydatur upłynie 2 listopada 2017 r. o godzinie 23:59. Kandydować mogą jedynie aktywni obywatele — ci, którzy zostali podkreśleni w wyżej opisanym spisie. Zgodnie z nowelizacją Ordynacji wyborczej, nie będziemy już wybierali posłów z listy nowych obywateli. Zostanie stworzy osobny wątek do zgłaszania listy wyborczych i przedstawiania zgód przez kandydatów z tych list. Ten wątek będzie poświęcony TYLKO komunikatom.
Zatem:
1) Przewodniczący stronnictw publikują we wskazanym wątku na FC listy wyborcze,
2) Jeżeli na liście znajdzie się kandydat niebędący aktywnym obywatelem — zostanie on skreślony,
3) Kandydaci będą musieli wyrazić, również w wątku, o którym mowa w ppkt. 1, zgodę na kandydowanie,
4) W wyborach wezmą udział jedynie listy liczące co najmniej trzech kandydatów.
3. Aktywni obywatele będą posiadali co najmniej trzy głosy (od 3 do 8).
Aktywnym obywatelom przysługują głosy o sile:
4. Proszę nie pytać gdzie wątek do zgłaszania (zostanie utworzony i pojawi się komunikat), ani nie zgłaszać tutaj list. To jest wątek tylko dla komunikatów i wszelkie zbędne posty (w tym wspomniane w poprzednim zdaniu wypowiedzi) będą usuwane.
5. Uprasza się przewodniczących stronnictw, których listy zostaną zgłoszone w wyborach o przedstawienie mi poprzez Pocztę Konną kandydatów na członków Książęcej Komisji Wyborczej. W przypadku, gdy nie otrzymam kandydatur w takim terminie, żeby KKW mogła prawidłowo pracować, powołam osoby zgłaszające listy.
2. Termin zgłaszania list wyborczych i kandydatur upłynie 2 listopada 2017 r. o godzinie 23:59. Kandydować mogą jedynie aktywni obywatele — ci, którzy zostali podkreśleni w wyżej opisanym spisie. Zgodnie z nowelizacją Ordynacji wyborczej, nie będziemy już wybierali posłów z listy nowych obywateli. Zostanie stworzy osobny wątek do zgłaszania listy wyborczych i przedstawiania zgód przez kandydatów z tych list. Ten wątek będzie poświęcony TYLKO komunikatom.
Zatem:
1) Przewodniczący stronnictw publikują we wskazanym wątku na FC listy wyborcze,
2) Jeżeli na liście znajdzie się kandydat niebędący aktywnym obywatelem — zostanie on skreślony,
3) Kandydaci będą musieli wyrazić, również w wątku, o którym mowa w ppkt. 1, zgodę na kandydowanie,
4) W wyborach wezmą udział jedynie listy liczące co najmniej trzech kandydatów.
3. Aktywni obywatele będą posiadali co najmniej trzy głosy (od 3 do 8).
Aktywnym obywatelom przysługują głosy o sile:
- 3, jeżeli w ciągu 12 miesięcy poprzedzających głosowanie otrzymał do 2 wsi lennych, i nie posiada tytułu,
4, jeżeli w tym okresie otrzymał do 2 wsi lennych, i posiada tytuł szlachecki lub arystokratyczny,
5, jeżeli w tym okresie otrzymał od 3 do 6 wsi lennych,
6, jeżeli w tym okresie otrzymał od 7 do 10 wsi lennych,
7, jeżeli w tym okresie otrzymał od 11 do 14 wsi lennych,
8, jeżeli w tym okresie otrzymał co najmniej 15 wsi lennych lub jest Księciem.
4. Proszę nie pytać gdzie wątek do zgłaszania (zostanie utworzony i pojawi się komunikat), ani nie zgłaszać tutaj list. To jest wątek tylko dla komunikatów i wszelkie zbędne posty (w tym wspomniane w poprzednim zdaniu wypowiedzi) będą usuwane.
5. Uprasza się przewodniczących stronnictw, których listy zostaną zgłoszone w wyborach o przedstawienie mi poprzez Pocztę Konną kandydatów na członków Książęcej Komisji Wyborczej. W przypadku, gdy nie otrzymam kandydatur w takim terminie, żeby KKW mogła prawidłowo pracować, powołam osoby zgłaszające listy.